Voordelig geld lenen voor het verduurzamen van uw tussenwoning

Geld lenen om uw tussenwoning te verduurzamen kan een slimme zet zijn. Het verduurzamen van uw huis levert vaak flinke besparingen op de energiekosten op, maar vergt wel een investering vooraf. Met een lening kunt u deze investering spreiden over een langere periode, waardoor de maandelijkse lasten lager zijn. Bovendien is de rente op een lening voor verduurzaming vaak lager dan de rente op een gewone hypotheek.

De meest voorkomende vorm van geld lenen voor het verduurzamen van uw woning is de energiebespaarlening. Deze lening wordt verstrekt door het Nationaal Warmtefonds en kan worden gebruikt voor verschillende energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van HR glas of een hybride warmtepomp. Het maximale leenbedrag is € 25.000, maar als u ook uw keuken wilt financieren, kunt u tot € 25.000 extra lenen. Kijk voor meer informatie op onze pagina Keuken financieren.

Naast de energiebespaarlening zijn er ook andere manieren om geld te lenen voor het verduurzamen van uw huis. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een persoonlijke lening. Het voordeel hiervan is dat u zelf de looptijd van de lening kunt bepalen, tot maximaal 10 jaar. Bovendien is de rente op een persoonlijke lening in veel gevallen aftrekbaar van de belasting.

Om u zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden van geld lenen voor het verduurzamen van uw woning, gebruiken we cookies. Hiermee kunnen we u bijvoorbeeld laten zien hoeveel u maximaal kunt lenen en wat de maandelijkse kosten zijn. Lees meer over onze cookies op de pagina Leendoel. Bent u naast het verduurzamen van uw huis ook

Wat betekent verduurzaming?

Verduurzaming is een breed begrip dat verwijst naar het proces van het duurzamer maken van iets, in dit geval uw tussenwoning. Dit kan gebeuren door het implementeren van energiebesparende maatregelen, zoals het installeren van een warmtepomp of het plaatsen van HR glas. Het doel van verduurzaming is om de impact op het milieu te verminderen en tegelijkertijd de efficiëntie en levensduur van de woning te verhogen.

In het kader van woningen omvat verduurzaming activiteiten zoals isolatie, energiezuinige apparatuur, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en waterbesparende maatregelen. Het is een manier om bij te dragen aan het klimaat en tegelijkertijd uw energierekeningen te verlagen.

Mogelijkheden voor verduurzaming van een tussenwoning

Er zijn verschillende manieren om uw tussenwoning te verduurzamen. De meeste mensen beginnen met het isoleren van hun huis, omdat dit de grootste impact heeft op de energie-efficiëntie.

  • Het isoleren van het dak, de muren en de vloeren
  • Installatie van een HR-ketel of een hybride warmtepomp
  • Plaatsing van zonnepanelen of een zonneboiler
  • Installeren van dubbele beglazing of HR glas

De kosten van deze maatregelen kunnen variëren, afhankelijk van de grootte van uw huis en de specifieke werkzaamheden die nodig zijn. Daarom is het belangrijk om een goed plan te hebben en uw budget zorgvuldig te beheren.

Hoe financier je verduurzaming?

De kosten van de verduurzaming van uw woning kunnen hoog zijn. Gelukkig zijn er verschillende financieringsopties beschikbaar. Een van de meest voorkomende manieren om dergelijke projecten te financieren is door middel van een lening. U kunt bijvoorbeeld een persoonlijke lening aanvragen bij een bank of een kredietverstrekker. De rente op dergelijke leningen is meestal lager dan bij een creditcard, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn.

U kunt ook overwegen om extra te lenen op uw bestaande hypotheek, vooral als de rente laag is. Dit is vaak een goede optie als u al een hypotheek heeft en wil investeren in energiebesparende maatregelen.

Een andere optie is de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Dit is een lening specifiek bedoeld voor de financiering van energiebesparende maatregelen in en rond uw woning. De lening heeft een lage rente en een looptijd van maximaal 15 jaar.

Daarnaast zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. Deze subsidies kunnen de kosten aanzienlijk verlagen, waardoor de terugverdientijd van uw investering wordt verkort.

De voordelen van een duurzaamheidslening

Een duurzaamheidslening is een speciale lening die kan worden gebruikt om uw huis te verduurzamen. Het voordeel van deze lening is dat de rente vaak lager is dan bij een gewone lening. Daarnaast zijn de voorwaarden voor de terugbetaling meestal flexibeler, wat betekent dat u de lening over een langere periode kunt aflossen.

Een ander voordeel is dat de lening kan worden gebruikt om verschillende soorten energiebesparende maatregelen te financieren, waaronder zonnepanelen, isolatie, een warmtepomp en HR glas. Dit betekent dat u niet meerdere leningen hoeft aan te vragen om de verschillende aspecten van uw verduurzamingsproject te financieren.

Energiebesparing via de hypotheek

Een andere manier om de kosten van verduurzaming te dekken is via uw hypotheek. Veel hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om extra te lenen voor energiebesparende maatregelen. Dit betekent dat u bovenop uw bestaande hypotheek een extra bedrag kunt lenen voor de verduurzaming van uw woning.

In veel gevallen kunt u tot € 25.000 extra lenen op uw hypotheek voor energiebesparende maatregelen. De rente op dit extra bedrag is doorgaans lager dan op een persoonlijke lening, waardoor het een voordelige optie kan zijn.

Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat er bepaalde voorwaarden verbonden zijn aan het lenen van extra geld op uw hypotheek voor verduurzaming. Zo moet u bijvoorbeeld kunnen aantonen dat het geld daadwerkelijk wordt gebruikt voor energiebesparende maatregelen.

Investeren in zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om uw huis te verduurzamen. Ze produceren groene energie, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren sterk gedaald, waardoor ze een steeds aantrekkelijkere investering zijn geworden.

De financiering van zonnepanelen kan op verschillende manieren. U kunt ervoor kiezen om ze te kopen met uw eigen geld, een lening af te sluiten of gebruik te maken van een subsidieregeling. De terugverdientijd van zonnepanelen is meestal tussen de 5 en 10 jaar, afhankelijk van uw energieverbruik en de hoeveelheid zonlicht in uw omgeving.

Subsidies voor het verduurzamen van je woning

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. Deze subsidies kunnen de kosten van energiebesparende maatregelen aanzienlijk verlagen en de terugverdientijd van uw investering versnellen.

Voorbeelden van subsidies zijn de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en lokale subsidies van gemeenten en provincies. Het is raadzaam om de website van Milieu Centraal of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland te raadplegen voor de meest recente informatie over subsidies.

De terugverdientijd van je investering in verduurzaming

Het verduurzamen van uw woning is een investering die zich op termijn terugbetaalt. De terugverdientijd varieert echter sterk, afhankelijk van de specifieke maatregelen die u neemt en de financieringsopties die u kiest.

Bij het berekenen van de terugverdientijd moet u rekening houden met de kosten van de maatregelen, de besparingen op uw energierekening, eventuele subsidies en de kosten van de financiering. In veel gevallen is de terugverdientijd tussen de 10 en 15 jaar.

Onthoud dat het verduurzamen van uw woning niet alleen goed is voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Door te investeren in een duurzamere woning draagt u bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en helpt u de klimaatverandering tegen te gaan.

Net als bij het verduurzamen van uw tussenwoning, kan het financieren van andere grote aankopen of projecten, zoals een nieuwe badkamer, een camper, een boot of een verbouwing, een uitdaging zijn. U kunt overwegen om een lening af te sluiten voor deze doeleinden. Voor meer informatie over het financieren van deze projecten, kunt u onze artikelen over het financieren van een badkamer, het lenen voor een camper of caravan, het financieren van een boot en het financieren van een verbouwing raadplegen.

VerduurzamingsmaatregelKostenTerugverdientijd
Isolatie€ 5.000 – € 10.0005 – 7 jaar
Zonnepanelen€ 4.000 – € 8.0005 – 10 jaar
Warmtepomp€ 4.000 – € 15.00010 – 15 jaar

Scroll to Top