Uitgebreide Uitleg over Achtergestelde Lening: Wat is het en Hoe Werkt het?

Een achtergestelde lening is een specifieke vorm van lening waarbij de geldverstrekker bij een eventueel faillissement van de leningnemer pas uitbetaald wordt nadat andere schuldeisers hun vorderingen hebben ontvangen. Dit betekent dat de lening ‘achtergesteld’ is bij andere leningen, vandaar de term ‘achtergestelde lening’. Deze vorm van lenen brengt een hoger risico met zich mee voor de geldverstrekker, vaak een bank of een andere financiële onderneming, en daarom wordt er meestal een hoger rentepercentage berekend voor een dergelijke lening.

Bedrijven die geld lenen in de vorm van een achtergestelde lening doen dit vaak om hun zakelijk vermogen te vergroten. Deze vorm van lenen is dan ook een populaire keuze bij zakelijke leningen. Echter, het is belangrijk voor bedrijven om de rente en voorwaarden van verschillende aanbieders van achtergestelde leningen te vergelijken alvorens een lening aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van slimme tools die beschikbaar zijn voor dit doel.

Een achtergestelde lening biedt ook kansen voor investeerders. Omdat de lening vaak een hoger rentepercentage kent, kan het een aantrekkelijke optie zijn voor investeerders die bereid zijn een hoger risico te nemen. Echter, bij een eventueel faillissement van de onderneming, komt de achtergestelde lening pas na andere schuldeisers aan de beurt voor terugbetaling.

Er zijn verschillende soorten leningen beschikbaar voor zowel particulieren die een huis willen kopen, als bedrijven die op zoek zijn naar een zakelijk krediet. Het is raadzaam om de verschillende opties goed te overwegen en te vergelijken voordat u besluit om geld te lenen. Voor meer informatie over achtergestelde leningen en andere vormen van leningen, zoals het rekening courant krediet, kunt u terecht op onze website.

Wat is een Achtergestelde lening?

Een achtergestelde lening is een specifieke soort lening waarbij de geldverstrekker ‘achtergesteld’ wordt ten opzichte van andere schuldeisers. Dit betekent dat in het geval van een faillissement van de onderneming, de schuldeiser met de achtergestelde lening pas als laatste aan de beurt komt om geld terug te krijgen. Deze leningen worden vaak verstrekt door banken, maar ook door particuliere investeerders en andere financiële instellingen.

Hoe werkt een Achtergestelde lening?

Een achtergestelde lening werkt in principe op dezelfde manier als een gewone lening. De onderneming of het bedrijf leent een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 100.000 euro, en betaalt dit over een bepaalde periode terug met rente. Het verschil zit hem echter in de volgorde van terugbetaling bij een faillissement. Bij een normale lening hebben alle schuldeisers gelijke rechten om hun geld terug te krijgen. Bij een achtergestelde lening komt de verstrekker van de achtergestelde lening pas na alle andere schuldeisers aan bod.

Voorbeeld van een Achtergestelde lening

Stel, een bedrijf heeft 200.000 euro nodig voor een grote investering. Ze lenen 100.000 euro van de bank en nog eens 100.000 euro van een particuliere investeerder in de vorm van een achtergestelde lening. Als het bedrijf failliet gaat voordat beide leningen zijn terugbetaald, krijgt de bank eerst zijn 100.000 euro terug. Alleen als er dan nog geld over is, krijgt de particuliere investeerder zijn geld terug.

Voordelen van Achtergestelde lening

Een van de voordelen van een achtergestelde lening is dat het de kredietwaardigheid van een bedrijf kan verbeteren. Daarnaast kan een achtergestelde lening een manier zijn voor bedrijven om meer geld te lenen dan ze normaal gesproken zouden kunnen. Het nadeel is echter dat de rente op een achtergestelde lening vaak hoger is dan op een gewone lening, vanwege het hogere risico voor de geldverstrekker.

Risico’s van Achtergestelde lening

Het grootste risico van een achtergestelde lening is dat de geldverstrekker zijn geld mogelijk niet volledig terugkrijgt als de onderneming failliet gaat. Dit risico wordt vaak gecompenseerd door een hoger rentepercentage te vragen. Daarnaast kan het voor de onderneming lastiger zijn om extra leningen te krijgen, omdat andere geldverstrekkers zien dat er al een achtergestelde lening is.

Alternatieven voor Achtergestelde lening

Er zijn verschillende alternatieven voor een achtergestelde lening. Zo kunt u bijvoorbeeld een WOZ-krediet overwegen, waarbij u geld leent tegen de waarde van uw woning. Een ander mogelijk alternatief is een doorlopend krediet, waarbij u flexibel geld kunt lenen en terugbetalen. Ook een consumptief krediet of een onderhandse lening kan een optie zijn.

Invloed op het eigen vermogen

Achtergestelde leningen kunnen ook invloed hebben op het eigen vermogen van een onderneming. Omdat ze worden gezien als risicokapitaal, kunnen ze het eigen vermogen van een onderneming versterken. Dit kan op zijn beurt de solvabiliteit van de onderneming verbeteren, wat weer positief kan zijn voor andere financiële ratio’s.

Veelgestelde vragen over Achtergestelde leningen

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over achtergestelde leningen.

  • Wat gebeurt er als een bedrijf failliet gaat en een achtergestelde lening heeft? In dat geval hebben de reguliere schuldeisers voorrang op de terugbetaling en komt de verstrekker van de achtergestelde lening als laatste aan de beurt.
  • Waarom zou een bedrijf een achtergestelde lening nemen? Een bedrijf kan hiervoor kiezen om meer geld te kunnen lenen dan normaal mogelijk is, of om de kredietwaardigheid van het bedrijf te verbeteren.
  • Waarom is de rente op een achtergestelde lening vaak hoger? De rente is vaak hoger vanwege het verhoogde risico voor de geldverstrekker. Als de onderneming failliet gaat, is de kans groter dat de geldverstrekker (een deel van) zijn geld niet terugkrijgt.

Ik hoop dat dit artikel u een duidelijk overzicht heeft gegeven van wat een achtergestelde lening is, hoe het werkt, en wat de voor- en nadelen zijn. Als u meer informatie wilt over andere soorten leningen, kunt u terecht op onze pagina’s over WOZ-krediet, doorlopend krediet, consumptief krediet en onderhandse leningen.

Scroll to Top